Obavy zo zastavenia financovania vlády USA znížili cenu ropy

30.09.2013 Celý región

Kuala Lumpur 30. septembra (TASR) - Cena americkej ropy dnes zaznamenala prudký pokles, keďže americkým kongresmanom sa zatiaľ stále nepodarilo schváliť návrh zákona o rozpočte a zabrániť odstaveniu financovania vládnych agentúr od 1. októbra.

Ak by došlo k zastaveniu financovania vlády, bude to mať vážne dôsledky pre americkú ekonomiku, čo negatívne ovplyvní dopyt po rope. Informovala o tom agentúra AP.

"Rast ekonomiky sa spomalí, dôvera v americké hospodárstvo klesne a s ním aj dopyt po rope. Ak by došlo k odstaveniu financovania vlády, nevyhneme sa efektu snehovej gule," povedal Evan Lucas, analytik spoločnosti IG v Melbourne.

Banka Goldman Sachs odhaduje, že prípadné 3-týždňové odstavenie financovania vládnych agentúr spomalí tempo rastu americkej ekonomiky o 0,9 %, čo by pri odhadoch medziročného rastu vo 4. štvrťroku o 2,5 % znamenalo, že ekonomika vzrastie len o 1,6 %. V prípade odstavenia financovania vládnych agentúr na štyri týždne by sa z rastu ekonomiky mohlo skresať podľa niektorých analytikov až 1,4 %.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v novembri klesla v popoludňajších hodinách v malajzijskom Kuala Lumpur v rámci elektronického obchodovania newyorskej burzy o 1,32 USD na 101,55 USD (75,02 eura) za barel (159 litrov). Na záver piatkového obchodovania (27.9.) klesla cena WTI o 16 centov na 102,87 USD/barel.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, klesla o 87 centov na 107,76 USD za barel.
 

Vyberte región